KALU – izid prvenca Get Well Soon in koncertna turneja s spremljevalno zasedbo The Gradient

Za ljubljanskega umetnika in spretnega glasbenika Luka Uršiča smo izvedli promocijo studijskega prvenca, ki je na LP-ju in v digitalni obliki izšel pri založbi Stiropor. Ob izidu smo zanj in njegov spremljevalni bend The Gradient načrtovali serijo koncertov po Sloveniji.

 

Album lahko poslušate na https://stiropor.bandcamp.com/album/get-well-soon

 

KALU

Luka Uršič se v preteklosti izkazal v številnih umetniških disciplinah, zadnja leta pa se je na vrh njegovega seznama dejavnosti prebila muzika. Uršič je kot klaviaturist in občasni vokalist deloval v domačih kolektivih Your Gay Thoughts in Lo-hi-fi. Njegova večstranskost se kaže tudi v številnih sodelovanjih s precej različnimi izvajalci: na odru je spremljal pevko Polono Kasal, potem kar nekaj projektov realiziral z multidisciplinarnim umetnikom Jašo, pa z glasbeniki, kot sta Bowrain in Katja Šulc. Uršičev osrednji glasbeni projekt pa je KALU, s tem imenom že nekaj let sporadično nabira nastope, izdal je nekaj posnetkov na raznih kompilacijah.

Get Well Soon je naslov Kalujevega prvenca, ki je nastajal med letoma 2016 in 2018. Oblikoval se je torej počasi, pedantno in natančno, v procesu tehničnega učenja in zvočnega brkljanja, pa tudi odkrivanja obrti songwritinga. Je vešča namešanka instrumentalnega in vokalnega – bolj klasičnih songov in čisto pravih plesno klubskih kosov, lucidnih aranžmajskih zasukov in tople ter bogate zvočne panorame, ki sega od širokega nabora instrumentov, naprav in zvočil do številnih posegov po konkretnih zvokih. Razvejeno sega od nu soula in art popa do bassa, brokenbeata in downtempa.

V zadnji fazi je album nastajal tudi kolektivno, saj se je Kaluju leta 2017 pridružila skupina The Gradient, s katero je v bendovskem okolju preigraval tako posnetke iz albuma kakor tudi material, ki je nastal spotoma skozi proces džemanja in improviziranja v gruvu funka, soula in r ‘n’ b-ja. Igriva elektronska podstat, ki jo gnete gibki živi ustroj.