USTAVA REPUBLIKE HRVAŠKE

Film režiserja Rajka Grlića z naslovom Ustava Republike Hrvaške je slovensko premiero doživel 10. oktobra 2016 v Kinodvoru. Slovenske premiere so se udeležili tudi ustvarjalci filma:  režiser Rajko Grlić, igralec Dejan Aćimović, kostumograf Leo Kulaš in Jani Sever iz produkcijske hiše Sever&Sever, ki je pri filmu sodelovala kot koproducent.

Omenjeni film je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu 2016 prejel kar dve nagradi, in sicer Vesno za najboljši manjšinski koprodukcijski film in Vesno za najboljšo kostumografijo. Vesno za najboljšo kostumografijo je dobil Leo Kulaš slovenski kostumograf in scenograf, ki je v svoji karieri ustvaril že preko 150 kostumov za film, gledališča, balet ter operne predstave. To pa nista prvi nagradi, ki jih je omenjeni film prejel. Na filmskem festivalu v Montrealu 2016 je film namreč osvojil veliko nagrado za najboljši celovečerni film.

Film prikazuje zgodbo štirih ljudi, ki živijo pod isto streho in se drug drugega izogibajo, saj se razlikujejo po ekonomskem statusu, nacionalnosti, veroizpovedi in spolni usmerjenosti. Njihove življenjske poti se verjetno ne bi nikoli srečale, če jih k temu ne bi prislil nesrečni dogodek in posledično medsebojna pomoč. Gre za ljubezensko zgodbo o sovraštvu, ki razkriva vso našo nestrpnost, predsodke in sovraštvo do drugačnosti.